Učím lidi pracovat s počítači, píšu články a připravuju několik nových projektů

Od začátku roku 2013 jsem se naplno vrhl na podnikatelské aktivity a začal si shánět zákazníky. Je to komplikovanější o to, že totéž dělám v rámci Liberixu, takže svoje osobní aktivity jsem musel zamířit jiným směrem, aby nedocházelo ke konfliktům. Zatím se to daří.

Každý měsíc jsem někde školil, ať už za sebe, nebo za Liberix. Ve školách, v neziskovce, v pivovaru. 🙂 Většina školení se týkala LibreOffice, ale dlouhý kurz v Přerově byl zaměřený na komplexní základy práce s počítačem. Zúčastnil jsem se konference Profesionálové v neziskovkách, podílel se na výrobě několika webů. Opět jsem se stal oficiálně šéfredaktorem LinuxEXPRESu (a OpenOffice.cz) a od 1. dubna se o jejich běh starám jaksi pečlivěji (starám se o ně už začátku roku, ale trochu jsem v té aktivitě povolil, když nebylo jasné, co s nimi bude).

No a co je nejhorší, mám strašně moc nápadů. 🙁

Nejhorší proto, že nevím co dřív. Každopádně jsem začal pracovat na následujících:

  1. Vzdělávací online kurz WordPressu. Všichni WP znají, všichni ho používají, a když vidím dotazy na fórech a reálné dovednosti uživatelů, nestačím se divit. WP znám velmi dobře a docela do hloubky. Takže jsem se rozhodl, že vytvořím online kurz ve třech obtížnostech – pro laické redaktory, pro správce a pro zvědavce, kteří chtějí upravovat šablony nebo vytvářet jednotlivé stránky či výpisy na míru.
  2. Čeština nejen pro bloggery, e-book. Rozeberu nejčastější chyby, které nacházím v blozích, poradím, jak se jim vyhnout, doporučím praktické odkazy a dodám i něco navíc.
  3. Web věnovaný češtině – bude obsahovat jazykový blog, snad zábavný, e-shop a čas od času e-book (první z nich je o bod výše).
  4. Školit aspoň jednou měsíčně – WordPress, LibreOffice, webové technologie, tematická školení (např. kurz pro Neziskovky.cz Informační management v organizaci je takový příklad). Takže hledám příležitosti, kde se dá, oslovuji s nabídkou různé firmy a nabízím spolupráci.
  5. Další, bez výrazné priority:
  • monetizovat Deník neziskovky, tedy zajistit příjmy
  • vytvořit softwarový a informační balíček pro domácnosti (software bez licenčních poplatků, kniha s návody)

Další nápady jsou v čekárně, týkají se Liberixu:

  1. Najít partnera, který nám pomůže s financováním provozu EviKonu, CRM pro neziskovky. Nebo spíše najít obchodní model. Vytvořit školení (offline, online), uspořádat konferenci o softwaru v NGO (již se plánuje).
  2. Rozjet online vzdělávací centrum s kurzy věnovanými svobodnému softwaru. Tam je to otázka času, máme lidi, máme obsah pro kurzy, potřebujeme to fyzicky vytvořit (a budeme rádi, když nám někdo pomůže). Smysl toho je ekonomický – chceme, aby know how Liberixu vydělávalo nějaké peníze, vzhledem k jeho finanční mizérii.

Začíná mi být jasné, že některé věci prostě nezvládnu a je potřeba je delegovat, nebo odložit či zrušit. A to jsou všechno je nové činnosti, o těch běžících se nezmiňuji.. 🙂 Takže pokud vidíte prostor pro spolupráci, napište mi. Docela akutní bude potřeba kvalitního redaktora, správa webů bude první věc, které se zbavím. Ať už těch vlastních nebo liberixáckých.

A to jsem zapomněl na blog o softwaru, který už je v podstatě hotový a  plním ho články. 🙂

Sice nehodlám zakládat startup, ale doporučuji tuhle knihu:  Začínáme internetový start-up v ČR – 51 tipů. Najdete v ní mnoho přínosných rad, jak začít s podnikáním ve formě startupu.

8 komentářů u „Učím lidi pracovat s počítači, píšu články a připravuju několik nových projektů“

  1. Tak to je opravdu hodně nových projektů. Držím palce, ať se ti daří vše nějak rozumně zvládnout a nezbláznit se z toho 🙂

  2. Spíš mám z obavu o koncovku – dotáhnout do funkčního stavu. Ale mnoho věcí už jsem začal (před x týdny), takže nějak probíhají. Ten Zlatý WordPress mám promyšlený, osnovu napsanou, teď „jen“ obsah vytvořit – tj. sednout a týden jen psát. 🙂

  3. Mě by vážně zajímalo, proč je ta čeština tak složitá. Gramaticky.
    Nechtělo by to radši zjednodušit pravidla? Jaký má smysl rozlišování i/y, třeba na koci slov, ale nejen tam? Y/i je českej nesmysl.
    Beztak se s češtinou člověk nikde nedomluví.

  4. Když to vezmeš čistě technokraticky, tak na mnoha místech rozlišování význam nemá (na mnoha ovšem zase ano). Ale jazyk není jen technický nástroj komunikace – je to součást historického vývoje (i toho budoucího), estetická hodnota a součást národní identity.

    Gramatika je tak složitá jednak díky dlouhému vývoji češtiny, dokladuje jeho kvalitu, jednak kvůli umělým pravidlům, která jsou ale ve většině opodstatněná.

    Každý jazyk má svoje „y/i“.

Komentáře nejsou povoleny.