Vybral jsem pro vás 7+1 nerušivých editorů pro Linux – používáte nějaký?

Editory, které vás neruší a poskytují jen nezbytné nástroje pro psaní, jsou poslední dobou stále populárnější (tzv. distraction free writing). Nevěřil jsem, ale když jsem si to vyzkoušel, pochopil jsem to i já. Na obrazovce vidíte jen písmo, které tvoříte, maximálně slyšíte tichou nevtíravou hudbu. Samozřejmě je velmi vhodné vypnout všechny online programy – a psát. Narazil jsem na následující programy – všechny jsem zkoušel, všechny působí funkčním dojmem. Vyberete si?

JDarkRoom

Je psaný v Javě, takže je přenositelný a multiplatformní (soubor má čtvrt megabajtu ;-)). Nabízel mi pouze několik málo fontů, žádný z mých oblíbených. Nemá podporu pro kontrolu překlepů, lze nastavit barvy a spoustu detailů ohledně chování programu. Pokud píšete syntaxí MarkDown, dokáže vytvořit HTML. Není moc pěkný, ale plní očekávanou funkci.
https://www.codealchemists.com/jdarkroom/

DarkCopy

Webová verze, naprosto minimální. Dokáže v podstatě jen zobrazovat text (a to ve fullscreenu) a uložit ho, resp. nabídnout ke stažení soubor. Pokud máte v prohlížeči nějaké své nástrojové lišty, působí rušivě. Editor neplní svou funkci zcela, rozhodně mi nevyhovuje.
https://darkcopy.com/

TextRoom

Hodně propracovaný program, který má zajímavé funkce – zvýrazňování a formátování písma, hodně možností v nastavení, „notýsek“ na dočasné poznámky, generátor slov, když vám dojdou, nebo dokonce jednoduchý program pro vytváření schémat. Lze vkládat datum, čas, obrázek, dokument lze uložit jako html, txt, odt a navíc ještě nahrát do Dokumentů Google. Při tom všem vám může hrát hudba a na pozadí můžete mít pěkný obrázek, pracovat můžete nejen fullscreen, ale také v okně.

xxx

Problém jsem měl s tím, že velká většina funkcí nefungovala. Například ukládání proběhlo buď v HTML (se stylem), nebo jen textově (klidně s příponou odt). Ačkoliv jsem zadal kód jazyka, kontrola překlepů nefungovala; možná by program nabízel i náhodná slova v češtině? Z aktuální verze (v Xubuntu 11.04) jsem zklamaný.

https://code.google.com/p/textroom/

KoalaWriter

Rovnou přiznám, že je to můj favorit, psal jsem o něm větší článek. Program je ergonomický, tedy snadno ovladatelný a neklade žádné překážky. Nabízí několik příjemných melodií a několik opravdu uklidňujících tapet na pozadí. A kromě toho několik zvuků pro klávesy (ne že bych to ocenil). Mezi nimi se lze přepínat pouze kliknutím na tlačítko, nebo zvuk vypnout a pozadí nastavit pouze jednobarevné. Dále lze změnit písmo a měnit jeho velikost.

koalawriter

Soubory jsou uložené jako čistý text, ukládají se na pozadí, lze je také otevírat, ale vždy lze pracovat jen s jedním. Moc se mi líbí dvě funkce: ruční úprava okna pro psaní ( pozice a velikosti, pomocí myši) a nastavení průhlednosti tohoto okna – opět pomoc myši a posuvníku. Vše je srozumitelné jako od Applu. Výborný program.

CatLooking Writer

Velmi jednoduchý, ale chybí mu faktor X. Nemá vůbec žádnou nápovědu, nebo jsem ji nenašel, takže neznám klávesové zkratky. Umožňuje změnit velikost písma, typ (patkové, bezpatkové), ale ne font. Lze přepnout mezi čtyřmi připravenými vzhledy. Trochu se podobá Koala Writeru, resp. je to jeho slabý odvar. Má podobné ikony a umožňuje ručně upravit velikost oblasti pro psaní. Celkově mě ale nepřesvědčil, nevím například, jestli soubory ukládá na pozadí.

https://catlooking.com

FocusWriter

FocusWriter je kamión mezi nerušivými editory. A není to zrovna pochvala. Ne že by to byl špatný program, ale je překombinovaný. Po instalaci vyžaduje nastavení už jen proto, že pozadí není tmavé, což bych očekával.

Funguje kontrola překlepů. Funkce jako časomíry nebo různá sezení považuji nejen za zbytečné, ale dokonce za kontraproduktivní. Program funguje v celoobrazovkovém režimu i v okně. Disponuje hlavní nabídkou, která se zobrazí po najetí kurzoru na horní hranu – nejen nabídka, ale i lišta nástrojů. Na můj vkus moc. Jinak ale funguje dobře, jen je moc vybavený.

https://gottcode.org/focuswriter/

PyRoom

Velmi jednoduchý, a proto velmi efektivní program. Nemá žádné speciální funkce, jako je hudba, obrázek na pozadí nebo ukládání v různých formátech. Umožňuje nastavit rozměry okna a barevné schéma (předvolené, nebo vlastní). Ovládá se pomocí několika klávesových kombinací a umožňuje pracovat s více soubory („buffery“) současně. Svou jednoduchostí symbolizuje komfort, práce s ním je přímočará a snadná.

https://pyroom.org

OpenOffice.org/LibreOffice Writer

To není vtip, Writer lze pomocí Ctrl-Shift-j přepnout do celoobrazovkového režimu, kdy uvidíte jen papír. Můžete využívat mnoho funkcí editoru, ale neruší vás okna, nástrojové lišty apod. Pokud si nastavíte automatické ukládání (což považuji za samozřejmost), je Writer velmi dobrý nerušivý editor. Ale samozřejmě jde jen o jednu jeho funkci z mnoha. Mně se osvědčuje při cestách vlakem.

https://www.openoffice.cz

Používáte některý z nich – nebo jiný? Nebo vás článek navede k novému programu? Podělte se o zkušenosti.

11 komentářů u „Vybral jsem pro vás 7+1 nerušivých editorů pro Linux – používáte nějaký?“

  1. Nějakou dobu jsem používal PyRoom, ale moc nadšený jsem z něj nebyl. Nepochopil jsem, k čemu tyhle editory mají být. Nevšiml jsem si, že by uměly něco navíc oproti Kate, Vimu, Emacs, geditu atd. Naopak. Že vypadají tak, aby nerozptylovaly? To u mě platí i pro Vim v okně vhodně nastaveného emulátoru terminálu, ideálně v kombinaci s odpovídajícím způsobem vyhlížejícící aktivitou v KDE Plasma Workspace. Navíc v tom Vimu se text edituje výrazně efektivněji… Dál mě napadá, zdalipak umí některý z těch editorů napovídat? Něco takového se mi hodně hodí, když jsem líný psát třeba delší nebo komplikovanější jména.

    Jinak bych zmínil ReText, docela zajímavý editor specializující se na psaní v Markdownu… Právě syntaxe jako Markdown je docela podstatná věc, protože to neruší, ale člověk to pak může exportovat do takřka čehokoliv (XHTML, LaTeX, slajdy v HTML, ODF,…).

    Mimochodem, třeba Cory Doctorow používá gedit.

  2. Už dlouho jsem přemýšlel, že si pořídím editor čistě jen na psaní, bez ručivých elementů. A hle, tady je návod. Díky za něj.

    Jinak já používám gedit. Ale chci zkusit, zda v takovémhle editoru se mi bude psát lépe.

  3. @w4rr10r Já jsem nechápal, proč musí být editor „na nerušené psaní“. Pak jsem to zkusil a byl jsem mile překvapen efektivitou. Ale pochopitelně to nemusí fungovat na všechny – a Vim může plnit funkci stejně dobře. Já ho nepoužívám a zřejmě nebudu, takže používám různé editory a procesory.
    Napovídání jsem nezjišťoval, myslím, že to žádný z uvedených neumí. Syntaxe pro mě není důležitá, píšu text, na úpravy přijde později. Tady jde o zformování myšlenek. Vůbec nemyslím na technické záležitosti – a o to jde.

    @parohac4 Myslím, že se ti bude psát lépe. Já píšu všechno v Zimu, ale v Koale to jde líp (nebo ve Writeru fullscreen).

    @lzap Ok, nic neříkám. 😀

  4. @Vlastimil Pro mě syntaxe podstatná je, protože jsem zapomnětlivý, takže je pro mě lepší vědět, že budu chtít v textu [odkaz] nebo něco _zvýraznit_, jinak bych na to zapomněl nebo bych konkrétní výskyt mohl přehlédnout.

  5. Já tyhle věci provádím až ve WordPressu, protože s tím vždycky je docela dost práce, tak si to nechávám na fázi „zpracování“. První fáze je „psaní a myšlení“. 🙂

  6. Taky preferuju vim, ale nutno uznat, že fulscreeen režim OOo/LBo má taky něco do sebe. Používám ho při práci knihách – ani ne ve fázi „klidné psaní“(*), ale spíš ve fází „klidná další práce“, které je tam taky dost. Sere mne jediné – že zmizí z boku stylista i struktura dokumentu, nevíte někdo jak to odstranit?

    (*) Jako správný grafoman mám přetlak, takže když to na mne přijde, sypu text co nejrychleji do čehokoliv, co je při ruce. V případě, že musím o textu přemýšlet, dělám toto mimo počítač – při chůzi, v šalině, ve vlaku, a pak prostě zase počkám na ten přetlak :).

  7. Já jsem se oženil. Přetlak zvládám. 😎

    Fullscreen – myslím, že je to vlastnost a že to tak má být.

  8. Po různých pokusech jsem zjistil, že nejvíce mi vyhovuje FocusWriter. Má mnoho nastavení a každý si nastaví jen to, co ho zajímá. Je podobný PyRoomu, ale o třídu výše.
    Nerušené psaní nemá chybu, mi vyhovuje na 100%. Tmavý monitor a jen písmo. Člověka to vtáhne do děje.

Komentáře nejsou povoleny.