Vinobraní Novosedly 2009 – obecní i rodinné je za námi

Nenapsal jsem o tom, že se 19. září 2009 konalo tradiční Novosedelské vinobraní – nicméně fotky jsem dal k dispozici ihned a vím, že byly nalezeny. 🙂 Slavnost vinobraní se po pravdě nelišila od loňské, předloňské… atakdále. S důležitou výjimkou – letos bylo, na rozdíl od loňska, pěkně.

Fotky jsou tedy k dispozici a já pořád nevím, co bych měl napsat lidem, kteří tam nebyli – když si přečtete odkazované články, získáte představu i o tom letošním a na to příští už konečně přijeďte. Ale ubytování si rezervujte už koncem zimy.

Tento víkend se konalo naše malé rodinné vinobraní. Ty naše dva řádky vinohradu jsou samozřejmě srandovní, ale pro nás je to tradice, kdy se sjede, kdo může a chce, mamka navaří guláše, nachystá pomazánku, napeče maso a buchty a pak jedeme společně všichni do vinohradu, kde kecáme a sbíráme (pro neznalé: trháme či stříháme hrozny), odbíháme do kukuřice (ženy) nebo do řádku (obvykle muži) a probíráme všechno možné. A jíme a pochopitelně se i pije – burčák nebo i něco jiného, obvykle třeba voda nebo rum.

 

Každý rok je tam někdo nový, letos to byla druhý rok po sobě dívka jménem Zuzka, ačkoliv tato se jen mihla, anžto je to kamarádka a příbuzná. Loňská Zuzka nová nebyla a v řádku se již orientovala a frézu řídila sebejistě.

Nabyl jsem falešného dojmu, že by mohly růst houby – vydali jsme se do lesa a chvilku jsme dělali, že v něm bloudíme. Jenže bylo tam kupodivu sucho a dvě bedle, které jsem našel, byly prožrané červama. Nikde ani náznak nějakého zdravého růstu. Rodina se smála.

Víkend to byl pěkný a výživný, ačkoliv počasí už nebylo zas tak něco extra a pomalu se hlásí podzim. Vlastně rychle – už se mluví o sněhu.

 

1 komentář u „Vinobraní Novosedly 2009 – obecní i rodinné je za námi“

  1. My byli v Mutěnicích na „tůře“, ale tam si na víno člověk pomalu nešáhne…. ledaže když sejde z trasy….

Komentáře nejsou povoleny.