Mé podnikání v roce 2015

Chvíli jsem přemýšlel, jestli mám taky napsat zprávu o tom, jaký byl můj podnikatelský rok 2015. Pro koho, proč? Chlubit se, odkrývat osobní detaily, neúspěchy? Ale pak jsem si uvědomil, že v mnoha věcech by mě zajímal názor nezapojených lidí, tak jsem tedy začal psát. Pokud vás to tedy zajímá, čtěte a hlavně ocením váš názor. Je to celkem dlouhé.

Když jsem před rokem dospěl k závěru, že nechci být klasický freelancer, který patlá weby na WordPressu, naplánoval jsem si, že to budu dělat jinak. Budu se starat jen o běžící weby, zachraňovat je, vylepšovat a převádět na WordPress. Se zákazníky budu mít dlouhodobé vztahy, každý web budu opečovávat a těch zákazníků budu mít desítky (2015) až nižší stovky (2016). Přesněji řečeno – budeme. Sám bych to nezvládl (a ani jsem nechtěl být sám), i když jsem hned na začátku promyslel automatizaci všeho možného. Mým cílem tedy bylo: stát se malým podnikatelem, vybudovat kolem sebe tým a získat desítky zákazníků.

To se mi povedlo

Začal jsem všude vykládat, že dělám(e) hlavně servis existujících webů a nikoliv weby nové. Po celý rok se na mě různými cestami obracejí lidé, kteří potřebují něco udělat se svým webem; dobře mi v tomto směru fungují formuláře na webech a začaly se zúročovat osobní kontakty.

Prvním zlomem a zásadní pomocí bylo setkání s Martinem po asi sedmi letech. Nabídl mi, že mi bude předávat klienty, kteří chtějí úpravy a opravy WordPressu, protože on sám chce dělat jen úplně nové weby. Já mu budu případně předávat poptávky tohoto typu; to se ale moc nedaří, protože drtivá většina mých poptávek se zaměřuje na úpravy webů. V tomto směru jsem Martinovým vděčným dlužníkem. Martine, děkuju.

Druhým velkým zlomem byla podobná nabídka Vládi Musílka, který nám začal předávat své klienty či poptávky zaměřené převážně na WooCommerce. Tím nám zajistil opravdu hodně práce a hodně klientů. Vláďo, děkuji, i tobě dlužím.

Možná vás napadlo – a teď bude psát o tom, jak nestíhá.

Nebudu. Od počátku jsem měl většinu postupu promyšlenou a měl jsem i připravenou část konkrétních návodů a postupů, kterými jsme se začali řídit. Používáme CRM EviKon a projektové řízení, takže společně s návody jsme měli dostatečný aparát na zvládnutí dost velkého počtu zákazníků a jejich poptávek. V napjatém období říjen-prosinec jsme 80 % práce zvládli dle plánu a bez katastrof. Vzhledem k rychlosti, s jakou jsme nabírali zákazníky (v listopadu jedna poptávka denně, někdy i více), šlo všechno docela dobře; 20 % našich úkonů bylo problematických.

Můj koncept z ledna 2015 se zcela potvrdil a osvědčil. Našel jsem svůj trh, kde skoro nikdo není.

Jedna z věcí, která se povedla. Klientce jsme do e-shopu přidávali modul pro doplnění IČ a DIČ v objednávkách. Za měsíc volala skoro v slzách, že e-shop je pryč. Malá hostingová firma, kde web běžel, měla špatně nastavené zálohování databáze a když server z nějakého důvodu havaroval, neměli zálohy. Klientka ovšem také ne. Ukázalo se, že jsem jediný, kdo má po ruce zálohu, byť měsíc starou. E-shop jsme tedy během jednoho dne obnovili a rozjeli (už na jiném hostingu).

V říjnu 2015 jsme na Slezské univerzitě uspořádali konferenci o WordPressu, která se povedla. Chceme v tom pokračovat a na jaře uspořádat další.

Co se nepovedlo

Nestala se žádná zásadní katastrofa. Ale těch nedodělků a věcí, které se nepovedly, je docela dost.

Příliš mnoho klientské práce, málo času na firmu. Toto jsem stále nedokázal. Příliš mnoho úkolů se váže na mě, protože je není možné z různých důvodů delegovat. Buď je to specifikum (osobní vazba s klientem), odbornost (programování šablony) nebo třeba špatný výběr dodavatele.

E-mailový marketing. Bohužel jsem z časových důvodů zcela rezignoval na komunikaci prostřednictvím e-mailů. Chci to dělat úplně jinak, než to vidím kolem sebe. Nenašel jsem na to čas.

Psaní článků a blogování. Z časových důvodů píšu zatím jen do šuplíku. Chci domyslet komplexní strategii obsahového marketingu a vyčlenit jí řádný čas na přípravu.

Propagace na sociálních sítích. Hledám cílovou skupinu a způsob komunikace. V potaz přichází Twitter, LinkedIN, reklama na Facebooku, Google Plus pro SEO. Zatím nemám dostatek obsahu, viz výše.

Provizní marketing. V prvním půlroce dobře rozjeté přípravy skončily naprostým fiaskem a promrháním času a prostředků. Najatý člověk úkol nedotáhl a nejvíc mě naštval, když chtěl za poměrně vysokou hodinovou částku, kterou jsem mu platil za rozjetí provizního programu a komunikaci s partnery, upravovat bannery ve Photoshopu, protože to prý taky umí (za to jsem přitom zaplatil grafičce, kterou on dohodil). Toto mě štve dost, zejména proto, že to byl.. jak to říct slušně.. ojeb. Program nejede, partneři nejsou.

Web WP-admin.cz. Jeden z největších nedostatků. Na začátku jsem sepsal služby, které budeme nabízet, ale už jsem nestihl napsat všechny články (tzn. prodejní texty ke službám). Během roku jsme další služby přidali, ale jejich texty a nabídku už ne. Nemáme tam jasný ceník. Web obchodně nefunguje a to je fakt špatné. Pokud jsi copywriter a chceš mi pomoct, ozvi se.

Cashflow. Používám vlastní CRM EviKon, ve kterém sleduji cashflow (transakce) i forecast (předpověď). Bohužel jsem se v jednom jarním měsíci ocitl bez prostředků, protože některé subjekty prostě platí, až když chtějí ony samotné (nebo snad jejich účetní?). Nejhorší je, že jsem vždy včas věděl, že to přijde, ale nikdy jsem nevymyslel nic jiného, než prostě čekat. V květnu jsem měl na cestě desítky tisíc korun.. které prostě přišly až v červenci. Zatím nevím, jak tomu předcházet, nedaří se mi vytvořit finanční polštář. Děkuji za trpělivost všem, komu jsem zaplatil pozdě. Nechci to tak dělat.

Málo peněz. Není to tak úplně strašná věc, nějak jsme to přežili, ale celkově vzato mi podnikání zatím negeneruje zisk. Do nákladů řadím i finance pro rodinu.

Rodina a odpočinek. Nemám vyladěný poměr práce-rodina. Musím to nějak všechno změnit, abych měl víc klidu a věděl, že se přesto pořád hýbou nějaké peníze. Problém je v množství práce, kterou musím udělat já a nelze ji delegovat (viz výše).

Nespustil jsem další Zlatý WordPress. V září jsem chtěl spustit kurz Zlatý WordPress pro správce (stávající verze je určena „redaktorům“). Nestihli jsme to, spustíme ho v prvním kvartálu 2016 (musíme udělat kompletní web včetně transakčních e-mailů a platební brány).

Co budu dělat jinak v roce 2016

Směr je dobrý, teď chci ladit a vylepšovat. Samozřejmě chci k pozitivnímu obrátit body, které jsou výše uvedené jako negativní. Největší problémy – ustálit pohyb peněz, tím se uklidnit a nestresovat rodinu, najít systém pro propagaci a uvádění nových služeb a produktů (ech, nápady stojí v řadě až do Brna).

Vylepšovat tým a zázemí. Hodně energie chci věnovat týmu, který se nám podařilo sestavit. Chci vylepšovat podmínky pro jejich práci – lepší procesy, jejich zrychlení, lepší podklady, vzájemné školení a poznávání.

Budu více školit a vzdělávat WordPress. Letos jsem školil ve dvou agenturách programátory a vývojáře. Prezentoval jsem jim logiku WordPressu a pomáhal „se změnou myšlení“. Toto chci dělat mnohem víc. Budu snad také opět školit učitele a veřejnost na otevřených kurzech (Praha, Brno) a uvažuji také o placeném školení pro jednotlivce. Spustím minimálně jeden nový online kurz. Uspořádáme v Opavě aspoň jednu konferenci o WordPressu a sám se někam vydám (WordCamp).

Zcela opouštím školení týkající se LibreOffice a Redmine, popř. další minioblasti. Zaměřím se jen na WordPress.

Informační systém na WordPressu. Je to bezesporu blbý nápad, ale zatím jsem ho nedokázal zapudit. Chci s týmem napsat modulární informační systém, kterých jsou všude mraky. Tento ale bude na WordPressu, čímž pro nás bude krásně použitelný, bude nám reklamou  a zároveň bude generovat příjem prostřednictvím placených modulů. Založený bude na myšlence EviKonu, bude naprosto jednoduchý, ale bude dělat přesně to, co potřebujeme. Nový systém bude obsahovat správu kontaktů, aktivit, financí (jako současný EviKon), dále bude napojený na SmartEmailing, FIO, bude obsahovat správu smluvních vztahů; opustíme Redmine a vytvoříme na základě mých mnohaletých zkušeností naprosto jednoduchý a efektivní modul pro projektové řízení. Plus ještě notifikační modul a nástěnky s přehledy (peníze, poslední aktivity atp.).

Nový obsah. Spustím nové weby, jeden ostrý obsahový, další dva tři jako experiment. Zvažuji, že začnu nahrávat podcast o WordPressu. Budu opět publikovat na LinuxEXPRESu a jinde.

Zvažuji, co s webem Deník neziskovky. Nedokážu ho monetizovat, téma je už mimo mé zájmy. Zvažuji jeho prodej. Máte zájem? Napište mi… kontakt@vlastimilott.cz

Sebevzdělávání. Pořád se učím, čtu články, knihy nebo sleduji videa. Budu v tom rozhodně pokračovat, čas si naštěstí vždycky najdu, i když více filtruji, co se ke mně dostane. Konkrétní témata – prakticky ovládnout vytváření vysoce konverzních vstupních stránek, zvyšování návštěvnosti, stále sledovat oblast SEO, zvládnout v potřebné míře marketing na LinkedIN a Facebooku, zlepšovat se v CSS3, HTML5 a PHP (s ohledem na bezpečnost).

Publikovat pluginy v repozitáři WordPress.org. Pořád to oddaluji, ale mám několik pluginů, které bych rád zveřejnil a chci si vyzkoušet, jak celý proces probíhá. Také kvůli propagaci.

S.r.o. Změnil jsem názor a v roce 2016 nebudu usilovat o založení s.r.o. Nejsem na to připravený a odrazují mě věci jako kontrolní hlášení. Uvidím, jaký to bude mít vliv na mé podnikání nebo vnímání zákazníků.

Mým hlavním cílem je stát se jedničkou na správu WordPressu. Letos v České a Slovenské republice, v příštích letech chci firmu zaměřit také na německý a anglický trh. S prvním německým zákazníkem začínáme v lednu.

Uplynulý rok byl vyčerpávající, ale méně než rok 2014. Letos už jsme s rodinou měli něco jako dovolenou, dostal jsem se k větším zakázkám, nové poptávky stále chodí samy a můžeme určovat, kdy se budou realizovat. Setkáváme se s tím, že nás někdo doporučil. Máme pořád čas na nastavení úrovně – až se objeví silná konkurence, budeme mít navíc zkušenosti a již dnes máme slušnou zákaznickou bázi. Takže můj rok 2016 bude ve znamení stabilizace a budování firmy.

(Zcela zde pomíjím své aktivity v Liberixu, kde jsme v rámci možností dosáhli také určitých sympatických výsledků. Díky, Roberte a Michale).

Děkuji rodince za podporu, spolupracovníkům za jejich energii a čas a zákazníkům za důvěru a trpělivost. Letos to bude všechno ještě lepší! 🙂

Shrnutí roku 2015 jiných lidí

7 komentářů u „Mé podnikání v roce 2015“

  1. Já se osobně divím, jak spousta malých firem bojuje s pozdním placením. Přičemž řešení je poměrně jednoduché, přidat pokutu za nezaplacení v termínu a rozhodčí doložku – řešení u rozhodčího soudu je rychlé a snadné.

    Pak od firem ale slyším, že to přeci „nemůžou“, protože by přišli o zákazníky. Nedovedu si ovšem představit, že by takový přístup mělo třeba O2, T-Mobile nebo KB a to jsou firmy v hodně konkurenčním byznysu. Když nezaplatíte O2, tak dají ihned pokutu a mají to vyřešeno.

    Mě tohle přijde od lidí strašná hloupost, pak na to doplácejí vlastně ti co „platí poctivě“. Fakt, že se pak dostáváš do druhotné platební neschopnosti mi přijde šílený. Uvědomuješ si, že pak vlastně nemůžeš rozjet procesně firmu, když není předvídatelná?

    Jestli chceš vydělávat, tak je podle mě dobrá ta strategie, že to chceš dělat ve velkém, ale v tom případě si musíš získat lepší konkurenční výhodu než to, že ti klient může zaplatit pozdě. Možná se to klientům nebude líbit, že si na prachy potrpíš (jako u O2, nebo T-Mobile), ale nakonec stejně vždy hraje největší roli co za svoje peníze dostaneš. Když je hodnota služeb dobrá, lidi klidně zaplatí všechno předem.

  2. Jsem v komerčním byznysu, máme ve smlouvě s klienty vyčísleny pokuty za pozdní placení, firmy – velké mezinárodní i malé lokální – neplatí včas, poprvé urgujem cca 10 dni po splatnosti. Jsou firmy co platí cca 60 dní po splatnosti a my jim prostě to penále dle smlouvy nedáváme, prý abychom si nepokazily vztahy, image, renomé – tzn. taková nevýchova.

    Držím palce v novém roce.

  3. @Martin> Nemyslím si, že řešení soudem je vhodné. Ve všech případech šlo o dlouhý firemní proces nebo nedůslednost lidí, nikoliv neochotu platit. Jasně, mohl bych to dát k soudu, ale nevidím přínos oproti řešení, které jsem zvolil a bylo úspěšné – otravovat a nenechat se odbýt. Soud je cesta, ze které se nejde vrátit zpět.

    Druhotná platební neschopnost je problém a jsem si toho vědom. Je to asi hlavní komplikace mého podnikání. Souhlasím s tím, že je potřeba akcentovat peníze (plánuji některé služby zdražit, dosud jsme testovali cenu), ale nepočítám se soudy. Beru to jako riziko podnikání, že 20 % plateb bude problematických (v reálu je to méně).

    @klára> Já to dělám tak, že si vše píšu do CRM. Pokud přijde neplatič znovu, už budu chtít vše předem. Zatím to nenastalo, takže mi z toho vychází, že soudní obrana proti nim je mrhání energií (protože jsou to jednorázové záležitosti a jde navíc o malé částky).

    Díky za komentáře a za podporu.

  4. zdravim,
    moc pekny zapisek. Jsem rad, ze nekdo dalsi napsal neco o svem podnikani a nejake zhodnoceni.

    Hodne me prekvapilo, ze to co delas, negeneruje dostatecny zisk, jak jsi psal. Kdyz se podivam na Tvoje weby, tak to prekypuje informacemi a znalostmi a tvari se to jako firma, co jede.

    Pridam par nametu.
    Osobne bych v Tve pozici popremyslel, zda neco nezacit delat pro korporat a co muzes korporatu nabidnout. Ale korporat bude chtit nejakou integraci nebo nekoho, kdo ji udela.
    Nemusi to byt nutne korporat, ale muze to byt treba dodavatel korpotatu.
    Dovedou platit vyborne, pokud jim usetris penize a jsou i vybornymi vyjednavaci.
    Osobne jsem mel v planu delat pro mensi firmy, ale zjistil jsem, ze to je pretahovana o to, aby to, co delam, stalo co nejmene a pokud nemas neco rozjeteho poradne, tak to moc delat nejde. Penize se sbiraji po korunach ci mensich tisicich. I presto, ze firme usetris rocne vetsi desetitisice i vice.
    Hodne bych popremyslel i o tvorbe analyz jako primarni cinnosti, protoze hodne firem po Tobe bude chtit propojeni napr. s 3 jejich existujicimi systemy a to nevim, jak udelas. Mozna by neskodilo popsat, s jakymi podnikovymi systemy dovedes byt kompatibilni a propojit se s nimi.

    at se dari
    gf

  5. Zisk – no dělám to tímhle způsobem rok. Hledám trh, své místo, ceny. Takže to jede, ale zatím se negeneruje zisk.
    Korporát by mě zabil, to byla jedna z věcí, která mě přiměla hledat jiný způsob podnikání. Před rokem jsem pro jeden něco dělal a bylo to pro mě utrpení. K mému překvapení se poslední půlrok změnila klientela a stále častěji slýchám, že peníze nejsou problém, že to prostě chtějí mít hotové, funkční apod. Dneska dva [budoucí] zákazníci; už se ani neptají, rovnou dávají zadání a chtějí cenovou nabídku (kterou obvykle obratem schválí). Skoro nemáme opravdu malé firmy, které tlačí na peníze; občas se někdo objeví, uděláme něco za dva tisíce a už se neozve. Jasně, tak to chodí.
    Napojení na systémy neděláme, včera a dneska jsem dvě poptávky tohoto typu od stávajících zákazníků odmítl. Nechci nic takového dělat, nechci vůbec programovat, protože se považuji za průměrného kodéra, který zná docela solidně fungování WordPressu.
    Většina věcí jsou e-shopy v kombinaci s více jazyky, platební brány, firemní weby, kde je vrcholem inteligentní formulář; mizerné napojení na služby Googlu, chybějící základy pro budování nějaké dlouhodobé strategie (laicky „SEO“), rychlost webů (chybějící cachování), nedostatečné zabezpečení a stále častěji měsíční správa.

  6. Hlavně je ale mým cílem vytvořit firmu, kde budu jedno kolečko, ne držák. Většinu prací chci shánět pro svůj tým, ne pro sebe (v tom mám stále rezervy). A nechci vytvářet další „vývojářské studio“, těch je dost.

Komentáře nejsou povoleny.